Az Óriáscipő

Tudta?

A Kozma Shoes elsimert cipészmestere, Kozma Romulus Tibor készítette el a világ legnagyobb, kézzel varrott bőrcipőjét, bekerülve ezzel a Rekordok Könyvébe.

Az óriáscipő, amelyet Kozma Romulus Tibor cipész készített, nemcsak méretével, hanem az elkészítéséhez szükséges mesteri kézügyességgel is lenyűgöz. Ez a cipő a világ legnagyobb kézzel varrott valódi cipője, és számos érdekességet, történetet és eredményt kapcsolhatunk hozzá.

Lenyűgöző méretek

Az óriáscipő súlya 60,9kg, míg a kaptafa súlya 83,7kg. A hatalmas lábbeli mérete szabvány méretezés szerint 240-esnek felel meg, fazon szempontjából full brogue oxford modell, norvég varrott talppal.

Csak a felsőrészhez 3,8m2 marhabőr került felhasználásra (ez egyébként 12-14 pár normál méretű cipőhöz elegendő), a talp és sarok anyagához a bőrtalp 40-45 pár normál cipőhöz felhasználandó mennyiséget igényelt. A talp varrásához 240m 12 szálas fonalsodorvány volt szükséges, talpát 460db rézszeg díszíti.

A Rekordok könyvében

Az óriáscipő hivatalosan is bekerült a rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb kézzel varrott valódi cipője. Ez a teljesítmény nemcsak Magyarország, hanem a világ figyelmét is felkeltette, hiszen ritkán találkozhatunk ilyen méretű és precíz munkával. A cipő bemutatására 2010-ben került sor, és azóta is számos kiállításon és rendezvényen szerepelt.

Technikai kihívások

A cipő elkészítése során számos technikai kihívással kellett szembenézni. Az egyik legnagyobb kihívás a méretek pontos kiszámítása és a szerkezet stabilitásának biztosítása volt. A cipő alapját fából készítették, amelyre később a bőr borítást rögzítették. A bőr kiválasztása és megmunkálása különös odafigyelést igényelt, mivel ilyen nagy felületeken a legkisebb hiba is jól láthatóvá válik.

Eredmények és elismerések

Az óriáscipő számos elismerést kapott mind hazai, mind nemzetközi szinten. A cipőt Hajdúböszörményben állították ki először, ahol hatalmas érdeklődés övezte. Azóta több városban is bemutatták, és mindenhol nagy sikert aratott. A projekt nemcsak a kézművesség iránti tiszteletet növelte, hanem turisztikai látványosságként is jelentős bevételt generált a bemutató helyszínek számára.

Üzenet és jelentőség

Az óriáscipő nemcsak mérete miatt különleges, hanem azért is, mert egy fontos üzenetet hordoz magában. A cipő a hagyományos kézművesség értékeit, a minőségi munka iránti elkötelezettséget és a kitartást szimbolizálja. Az ilyen nagyszabású alkotások emlékeztetnek bennünket arra, hogy a technológiai fejlődés mellett a kézi munka és a mesterségbeli tudás még mindig fontos szerepet játszik.

Jövőbeli tervek

A jövőre nézve a cél az, hogy az óriáscipőt még több helyen bemutassák, és még több emberhez eljuttassák a kézművesség iránti szenvedély és elkötelezettség üzenetét. Továbbá, a cipő alkotója, Kozma Romulus Tibor tervezi, hogy hasonló nagyszabású projekteken dolgozik a jövőben, amelyek tovább népszerűsítik a magyar kézműves hagyományokat és innovációkat.

Összegzésül elmondhatjuk, hogy az óriáscipő nemcsak egy fantasztikus méretű tárgy, hanem a kézművesség mesterműve is, amely a hagyomány és az innováció találkozását jelképezi. Az ilyen projektek emlékeztetnek bennünket arra, hogy a kézzel készített termékeknek különleges helyük van a modern világban, és hogy a minőségi munka mindig elnyeri méltó jutalmát.

Források:

További érdekességek

Cipészek világbajnoksága

Ha egyedileg készíttetünk valamit, mindig fontos a hitelesség. Egy egyedi lábbeli készítésekor például nem elhanyagolandó tény, ha a cipész több alkalommal is a legjobbak között szerepelt a Cipészmesterek Világbajnokságain. Legutóbb rögtön 4 aranyéremmel tért haza.

Megjelentünk a Gentleman magazinban!

A negyedévente megjelenő magazin egyedülálló hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Férfi magazinok között a legmagasabb színvonalat képviselte. Ezért külön megtiszteltetés, hogy a 2013-as őszi kiadásában

Magyar Kézműves Remek

A „Magyar Kézműves Remek” elismerést olyan kézművesek kaphatják, akik munkájukban a legmagasabb szintű minőséget képviselik.